Møte med VERDiMAT

Lyse Netter var så heldige å bli kontaktet av daglig leder for VERDiMAT, Lars Kristian Leiro. De hadde fått med seg at festivalen ville satse ekstra hardt på miljøvennlige løsninger denne gangen. Personlig hadde jeg ikke hørt om Verdimat tidligere, og ble overrasket over det geniale konseptet de jobbet med.

Det er lett å tenke at konseptet dreier seg om dato-varer, som vi kjenner til fra før. Men dette handler om noe annet. Det de tilbyr er overskuddsvarer:

Overskuddsproduksjon kan skje med bakgrunn i sesongsvingninger, nylanseringer, delistinger og lignende. Det kan også oppstå i form av små produksjonsavvik som gjør at produsenten ikke ønsker å selge det som standardvare. (verdimat.no/#om-oss) 

Om

VERDiMAT ble etablert i Oslo i 2017, og er en matvaregrossist som har som mål å bidra til mindre matsvinn gjennom samarbeid med produsent, grossist og kunde.

De gir aktører innen dagligvare, storhusholdning og servicehandel tilgang til overskuddsmat. Selskapet anslår at produsenter og grossister i dag kaster 70.000 tonn fullgode varer som burde vært konsumert av mennesker.

Nå holder de til i et større lagerbygg på Solgaard skog i Moss, og er i ferd med å utvikle egenproduserte merkevarer som følge av store mengder overskudd av råvarer – særlig på slakterester fra gris og kylling. I tillegg er interessen i laksenæringen for en bedre utnyttelse av fisken, svært stor, kan man lese i Moss Avis.

Sammen med miljøgruppa diskuterte vi litt rundt de varene Verdimat allerede nå visste de kunne tilby, og hvordan maten kunne tilberedes. Skulle den tilberedes hos Verdimat, og leveres ferdig til festivalen? Hva kan puttes på grillen? Hvor mange kjøkken har vi tilgang på, og hvor mange utsalgssteder vil forsyne festivalen med mat? Hvor mange matkonsepter har vi på festivalen, og hvordan kan vi redusere avfall mest mulig?

Kort fortalt…

En cheeseburger gir ca. 4kg CO2e, selv når den blir kastet. Hvis denne burgeren kan dekke behovet for mat på festivalen istedenfor å bli kastet, reduserer vi behovet for å produsere nye.

Etter møtet med Verdimat dro vi ned til House of Foundation og oppsummerte hva vi hadde kommet fram til, for Martin.

Fv: Martin M. Sørhaug, Jasmin Braathen (meg), Ida Martine Johansen og Ole Jakob Mathisen.

I tillegg til bevissthet rundt matproduksjon og -servering, er reduksjon av plastsøppel og håndtering av avfall viktig. Og da er vi inne på hvordan rettene skal serveres.

Også trenger vi noen gode kokker på laget! Vi har noen i tankene, og tiden får vise om vi er så heldige. Men så langt kan vi bekrefte at Christen Stray er med, og da ligger alt til rette for høy gastronomisk standard!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s